Vuit municipis del Baix Llobregat i l’ Hospitalet rebran 8,4M€UR en dos anys pel Programa integral de barris per a la millora de les rendes de l'AMB

Societat.

Arxiu.
Arxiu.

Els municipis són Badalona, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Gramenet.

L'objectiu del Programa és incrementar l'equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col•lectius més vulnerables en diversos barris de la metròpolis de Barcelona.

Ramon Torra, gerent de l'AMB, ha afirmat que l'objectiu del programa integral de barris de l'AMB "és treballar per la superació de les desigualtats socials i la dicotomia centre-perifèria al territori metropolità".

"El programa identifica barris on es dona una vulnerabilitat social aguda i busca revertir algunes condicions que la provoquen i l'enquisten", ha afegit.

Aquest s'articula en forma de concessió de subvencions, destinades als ajuntaments metropolitans, per eliminar desequilibris i possibilitar un nivell de vida digne i una convivència harmoniosa als barris més vulnerables.

En aquesta primera convocatòria, que estava oberta a tots els municipis que formen part de l'AMB excepte Barcelona, 14 ajuntaments metropolitans van presentar 20 projectes, i el conjunt de sol•licituds va cobrir la totalitat de la dotació econòmica aprovada per al període 2022-2024, de 9,8 milions d'euros.

El termini de presentació de sol•licituds es va estendre entre el 24 de maig i el 25 de juliol de 2022. L'AMB pot subvencionar fins al 80 % del pressupost total de cada projecte, amb una aportació màxima d'un milió d'euros. Els ajuntaments, que han presentat tants projectes com han cregut oportú, han de completar el finançament de cada pla.

Aquesta primera convocatòria del programa metropolità de barris permetrà, doncs, realitzar projectes per un valor total de 14 milions d'euros al territori metropolità, dels quals l'AMB en finança un 70 % de mitjana: 9,8 milions d'euros en total.

Una de les expressions de la desigualtat als territoris metropolitans és la vulnerabilitat urbana. És un fenomen que es produeix quan conflueixen processos d'exclusió social i residencial intensos en àrees urbanes determinades que limiten les possibilitats d'integració i de mobilitat social dels residents.

Les àrees vulnerables estan afectades estructuralment per la desigualtat i molt exposades a crisis de naturalesa diversa (econòmica, social, sanitària, climàtica...).

La concentració d'aquests factors de risc propicia la retroalimentació i genera processos circulars que perpetuen els riscos d'exclusió de la població resident i dels mateixos barris.

Hi ha tres particularitats que defineixen la vulnerabilitat urbana: la persistència en els espais urbans, la concentració territorial i la diversitat de les formes en què es presenta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article