Creen una càtedra impulsada per la Universitat de Barcelona i l’ Ajuntament de Cornellà per estudiar la perspectiva de gènere i feminismes en l’àmbit de la ciència

Societat.

La càtedra ja s’estrena aquest desembre, dia 19,  amb un workshop sobre el coneixement feminista dins i fora del món acadèmic.
La càtedra ja s’estrena aquest desembre, dia 19, amb un workshop sobre el coneixement feminista dins i fora del món acadèmic.

Té com a objectius donar suport i visibilitat a la recerca amb perspectiva de gènere i feminista, impulsar un coneixement científic feminista i crític, especialment en les àrees de coneixement més masculinitzades com és el cas de la ciència i, en general, fer més accessibles aquestes recerques a la ciutadania.

La UB i l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat ja porten 13 edicions col•laborant en la Universitat d’estiu de les Dones, en el marc dels cursos d’estiu ‘Els Juliols’ de la UB.

Un projecte pioner a l’estat de formació superior en matèria d’igualtat de gènere pel qual han passat més de 3.500 participants i prop de 300 professores, professionals i experts en temes de gènere com a ponents.

Després d’aquesta experiència consolidada i que cada any aglutina més interès, les dues institucions han decidit fer un pas més amb la creació de la càtedra sobre perspectiva de gènere i feminismes.

«És important disposar d’aquests espais de debat, reflexió i investigació que permeten empoderar les dones i que, tot i ser petits passos, contribueixen a avançar cap a una societat més igualitària i justa», ha explicat l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, per qui la creació de la càtedra és a més, «una oportunitat per generar coneixement que, ja des d’un bon principi, compti amb la mirada femenina i de gènere».

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha destacat que «la ciència i la innovació són àmbits determinants per poder construir una societat veritablement igualitària: no només perquè també s’hi han de corregir biaixos i desigualtats, sinó pel potencial que té l’activitat acadèmica per contribuir a construir una societat més justa, també des de la perspectiva de la igualtat de gènere».

Finalment, ha remarcat que «les iniciatives que contribueixin a aquesta finalitat en sinergia amb institucions i ciutats de la xarxa metropolitana, on la Universitat de Barcelona té el seu principal arrelament, esdevenen una oportunitat excel•lent en termes de maximitzar l’impacte i generar sinergies en benefici de la societat».

La càtedra UB de perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà inclourà, doncs, l’organització de la Universitat d’estiu de les Dones, uns cursos d’estiu ja consolidats que són oberts a tothom que vulgui complementar els seus estudis i accedir a coneixements amb una àmplia mirada per analitzar el paper de la dona al llarg de la història, i des de diferents àmbits.

Una altra activitat de la càtedra serà l’Escola d’estiu de Física i Gènere. L’objectiu és donar resposta al fet que moltes dones abandonen la possibilitat d’entrar en el món laboral en el camp de la física quan finalitzen els estudis de grau o màster.

El programa d’aquesta escola d’estiu conjumina temes de recerca capdavanters en física amb qüestions de gènere i coneixements útils per desenvolupar una carrera acadèmica o professional.

Altres activitats que abastarà la càtedra seran el Congrés d’hivern en recerca de gènere de Cornellà o la participació d’una investigadora de la UB a cada escola de Cornellà amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, en col•laboració amb la Unitat de Cultura Científica de la UB.

La directora de la càtedra, la professora de la Facultat de Física de la UB Sonia Estradé, afirma que aquesta iniciativa «permetrà crear un espai de pensament, de trobada, de debat i de discussió al voltant dels coneixements feministes, des d’on donar suport i impulsar els estudis feministes i de gènere, i des d’on dur a terme i fer visible la recerca en aquests àmbits, així com tenir recursos per a aconseguir un retorn a la societat d'aquests coneixements».

A més, també afirma que la càtedra incidirà en la tasca acadèmica dins la universitat: «El retorn no ha de ser només a l'exterior, també ens ha de poder ajudar a fer una docència, una investigació, una transferència i una divulgació, en definitiva, una universitat, menys travessada per biaixos androcèntrics. Una Càtedra d'estudis de Gènere i Feminismes a la UB no es pot entendre només com a un resultat positiu de l'interès de la institució per la perspectiva de gènere i els feminismes, s'ha d'entendre també com un agent cridat a transformar-la».

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article