L'exposició itinerant “Estiueig de proximitat 1850-1950” dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme arriba al Museu Palau Mercader de Cornellà

Cultura.

Des d’aquest diumenge 18 de desembre i fins al 26 de febrer.
Des d’aquest diumenge 18 de desembre i fins al 26 de febrer.

«Estiueig de proximitat, 1850-1950», que ha rebut el premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC), està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col•leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de la ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950.

Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d'aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig.

A més, es dedica un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull, que en el cas del Museu Palau Mercader inclou fotografies de l’Arxiu Històric de Cornellà amb imatges de la vida a les residències dels estiuejants benestants.

Com els Mercader, família aristocràtica de Barcelona que hi va construir el palau que porta el seu nom; o l’industrial Josep Maragall que va comprar la masia que seria coneguda com a Can Maragall, on el seu fill, el poeta Joan Maragall, i la seva família van estiuejar algunes temporades.

A més, també s’hi documenten els primers exemples d’estiueig popular coincidint amb el creixement industrial de Cornellà i la creació de nous barris com la Gavarra i el Pedró, on la dècada de 1920 moltes famílies barcelonines hi adquireixen petites parcel•les per construir-hi habitatges senzills per passar-hi el cap de setmana o els breus períodes de vacances que disposaven.

En paral•lel a l'exposició, s’organitza una visita guiada en família, diumenge 29 de gener a les 11 h, que comptarà amb servei d’interpretació en llengua de signes; i el taller “Com sona l’estiu”, a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, que convida les famílies a explorar el paisatge sonor que evoca l’exposició, programat pel diumenge 26 de febrer a les 11 h.

La visita a l'exposició es completa amb un catàleg que documenta el contingut de la mostra i amb vuit vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives.

En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista. 

A Cornellà s’hi estarà fins al 26 de febrer de 2023 per després seguir la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article