10 municipis del Baix Llobregat i l’ Hospitalet rebran 82M€UR més gràcies a la gestió de l’ AMB dels fons europeus Next Generation

Societat.

Per dur a terme actuacions que potenciïn la mobilitat sostenible i ajudin a reduir la contaminació ambiental.
Per dur a terme actuacions que potenciïn la mobilitat sostenible i ajudin a reduir la contaminació ambiental.

Aquesta segona convocatòria d'ajuts, que està pendent de resoldre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), s'ha dut a terme en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (Pla España Puede) del Govern central, i era exclusiva per als projectes propis de municipis amb més de 20.000 habitants.

En total, 19 municipis metropolitans de més de 20.000 habitants són els que opten als fons, per fer realitat 64 noves actuacions, 28 de les quals corresponen a serveis de mobilitat de l'AMB. Concretament, dels 82 milions d'euros als quals s'opta, 36 milions (un 44 % del total), serviran per finançar projectes i serveis de l'organisme metropolità. 

Els 19 municipis són els següents: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà, Esplugues de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Montcada i Reixac, Sant Joan Despí, Barberà del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Molins de Rei.

"Aquesta segona convocatòria del MITMA suposa un nou impuls i una segona oportunitat per continuar avançant en les polítiques de mobilitat sostenible i fer un canvi real a les nostres ciutats. Estem transformant el territori i aquests fons ens estan ajudant a accelerar aquesta transformació i a crear més alternatives de mobilitat per a la ciutadania", exposa el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.

"D'altra banda, aquest nou èxit metropolità ha estat possible gràcies a la col•laboració de l'AMB i els municipis metropolitans, que han sabut crear unes condicions òptimes per maximitzar les oportunitats del fons europeu. De nou, les polítiques europees i estatals donen suport a les polítiques desenvolupades en els darrers anys —encapçalades pel model de ZBE Rondes BCN—, que han posicionat l'AMB i els seus municipis a l'avantguarda de les polítiques de mobilitat sostenible", afegeix Poveda.

Tal com va succeir en la primera convocatòria, es constata que l'acompanyament tècnic de l'AMB als municipis ha estat un element clau per afavorir el concurs i l'admissió de les sol•licituds dels municipis.

Aquests 82 milions d'euros dels fons Next Generation EU permetrien finançar actuacions estratègiques per a la metròpolis de Barcelona, totes incloses en les quatre línies marcades pel Pla de l'Estat:

• Comprar de 84 nous autobusos elèctrics o d'hidrogen per a la flota de Bus Metropolità de gestió directa (TMB), per seguir transformant el transport públic cap a un model de zero emissions.

• Accelerar la implantació de les zones de baixes emissions locals: amb la sol•licitud d'aquests fons, entre l'AMB i els municipis s'opta a aconseguir desplegar noves ZBE a 3 municipis metropolitans (Castelldefels, el Prat de Llobregat i Esplugues de Llobregat).

• 12 milions d'euros per completar la Bicivia, la xarxa pedalable de la metròpolis de Barcelona. • 19 milions d'euros per a projectes d'urbanització i accessibilitat a les parades de Bus metropolità.

• Finançament per a 6 noves estacions de gran capacitat per a bicicletes i patinets, gestionats pel servei Bicibox: a Viladecans (1), l'Hospitalet de Llobregat (3) i el Prat de Llobregat (2).

Durant la primera convocatòria, a principis d'aquest any 2022, la metròpolis de Barcelona ja va obtenir 158 milions d'euros. Concretament, 15 municipis metropolitans van obtenir finançament per un valor de 118,6 milions d'euros i l'AMB va obtenir finançament per valor de 40 milions d'euros, l'import total a què optava, per a 19 projectes.

D'aquesta primera convocatòria, l'AMB ja ha rebut 27 milions d'euros i al gener del 2023 té previst rebre els 13 milions d'euros restants.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article