Èxit a Castelldefels de les caixes niu per garantir la supervivència de diferents ocell
Castelldefels té un programa de biodiversitat que va encaminat a naturalitzar la ciutat i tots els seus espais. Tot i ser conscients que les ciutats estan plenes de formigó, edificis i estructures artificials, moltes espècies d'animals i plantes hi poden viure.
Cada vegada més, la planificació deixa espais naturals o semi naturals pels animals i les plantes, que ens ajuden a tenir una ciutat més sana i natural. Les caixes-niu són nius artificials on més de 20 espècies d'ocells i algunes espècies de ratpenats hi poden refugiar-se.
Hi dormen i hi crien, i són un espai fonamental perquè algunes espècies d'ocells, que no tenen forats naturals per criar, puguin viure entre nosaltres a la ciutat. A Castelldefels hi ha algunes desenes de caixes penjades en els boscos, parcs i jardins adjunts a la ciutat.
Més d'un 80% de les caixes estan ocupades per ocells que hi tenen aquí la seva casa, on hi dormen i on, a la primavera, hi criaran els seus pollets.
Hi ha algunes dades interessants de les caixes-niu que ajuden a apreciar-ne el seu valor. Una parella de mallerengues que crien en una caixa-niu mengen més de 1.500 insectes cada dia.
Les aus que han criat a les caixes de Castelldefels, segons els controls fets a les mateixes, són: mallerenga carbonera (Parus major), mallerenga blava (Cyanistes caeruleus), mallerenga emplomallada (Poecile palustres), pardal comú (Passer domesticus), pardal xarrec (Passer montanus). Es tracta de petits ocells insectívors que viuen als nostres parcs i jardins.
El programa municipal de caixes-niu va començar al 2014, amb la col•locació de 40 caixes nius d'ocells insectívors, i l'any 2022 es va reforçar instal•lant caixes destinades, també, a altres tipus d'aus però també de mamífers i d'insectes. Es van col•locar les caixes de forma ordenada i científicament ben pensada.
Com a exemple, al 2022 s'han instal•lat caixes-niu per rapaces nocturnes tals com el gamarús (Strix aluco), un mussol de dimensions mitjanes que viu als boscos i als parcs, i el xot (Otus scops), un petit mussolet que passa l'hivern a terres africanes i que ve els mesos de març a setembre a viure amb nosaltres.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari