Teatre comunitari en l'àmbit de l'envelliment actiu com a prova pilot a Sant Boi
La proposta de La Compagnie des Hommes combina la tradició del teatre document i la història oral, explorant la vida íntima dels participants, alhora que assenyala els fets històrics que han marcat la memòria col•lectiva.
Aquesta iniciativa permet generar transformacions individuals i comunitàries entre les persones participants i el seu entorn, la identificació amb el barri i la seva història, al temps que estimula valors com la creativitat, la interculturalitat, la convivència, la creació col•lectiva, la integració, la participació, l'accessibilitat, i el treball en xarxa.
En una primera fase del projecte pilot a Sant Boi de Llobregat es van cercar persones interessades a través dels casals, centres cívics i residències del municipi.
L’objectiu era seleccionar 7 persones, dones i homes de més de 75 anys, que no són actrius ni actors professionals, però a qui els agradaria fer teatre.
D’entre totes les persones interessades, es van organitzar sessions individualitzades per recopilar i acabar seleccionant els records de les persones participants explicar: la seva infància, les olors, els primers treballs, els primers amors, quan van arribar a la ciutat, el poble, etc.
La selecció escollida de comú acord configura el text de cadascuna de les actrius i els actors. Posteriorment es va treballar l’obra amb el conjunt dels seus participants, integrant les històries en un relat coral i comunitari.
L’espectacle resultant permet escoltar la veu dels protagonistes, les històries personals i íntimes, però també una història col•lectiva en què cadascú s’hi reconeix.
El repartiment per a l’estrena de Dale recuerdos està integrat per la Milagros, el Manuel, la Pilar, l’Encarna, la Dolores, l’Amparo i la Maria.
Tots ells són veïns i veïnes de Sant Boi de Llobregat que des de fa tres setmanes treballen a les ordres del director de teatre Didier Ruiz.
La Compagnie des Hommes, de Didier Ruiz, promou adaptacions d'aquest espectacle arreu del món des de l’any 1999, amb actors i actrius amateurs, majors de 75 anys i residents en cada territori on es representa, fet que dona com a resultat un espectacle diferent en cada ocasió.
Versions anteriors d’aquest espectacle s’han portat a escena de la mà de veïns i veïnes del barri de Gràcia de Barcelona (Teatre Lliure, 2017) i amb persones migrades procedents de l’Àfrica Subsahariana (CCCB, Dins del Grec 2021 Festival de Barcelona).
Aquest projecte pilot de teatre comunitari s’inscriu en l’estratègia de la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, per al foment de l’envelliment actiu a través de l’impuls d’iniciatives des de la perspectiva del cicle vital, que promoguin l’autonomia personal i el benestar físic, social i mental de les persones en el procés d’envellir.
Els projectes tenen com a finalitat proveir d’eines als ens locals per a què puguin adaptar-se a l'envelliment de la població, tot identificant les necessitats presents i futures de les persones grans; i adaptant o promovent els serveis i els recursos necessaris per afavorir l'envelliment actiu durant el cicle vital.
Els treballs s’estructuren a partir del concepte d’envelliment actiu, terme definit per l’OMS com el procés d'optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat per millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen.
Els projectes tenen com a eixos transversals: la diversitat i heterogeneïtat de les persones grans amb una perspectiva interseccional (eixos de gènere, diversitat cultural i d’origen, diversitat funcional, etc.), la soledat i l’escletxa digital.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari