5 milions d’euros per a nous projectes industrials del Baix Llobregat

Economia.

Arxiu.
Arxiu.

El sector empresarial del Baix Llobregat continua donant mostres de consolidar la seva recuperació i tendència de creixement com ha anat anticipant durant l’any 2022 l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, i la col•laboració pública privada entre l’administració pública i el sector empresarial com a palanca de la reindustrialització de la comarca juga cada vegada més un paper indispensable.

En línia amb el Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025, signat el mes de setembre de 2022 entre el govern català i els agents econòmics i socials amb l'objectiu de rellançar i transformar el model industrial del país.

L’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, ACCIÓ, va donar a conèixer a l’últim trimestre de l’any la resolució dels beneficiaris dels ajuts a inversions empresarials d'alt impacte dirigits a les empreses amb establiment operatiu a Catalunya o en procés d'establir-lo.

La seva primera línia prioritza els projectes d'inversió empresarial d'alt impacte de creació d'ocupació i la segona els projectes d'inversió empresarial d'alt impacte en actius fixos.

Dels 14 milions d’euros atorgats per l’administració catalana, el 29% que correspon a una mica més de 4 milions han estat adjudicats a empreses de la comarca.

Orientats molts d’ells al sector de l’electrificació de l’automoció, la digitalització dels processos de producció i l’aposta per crear centres de recerca R+D. Addicionalment, una quarta part dels nous llocs de treball generats pels projectes finançats es crearan al Baix Llobregat.

Cal recordar que segons dades de l’Observatori Comarcal, la indústria genera el 15,7% dels llocs de treball del Baix Llobregat, amb un total aproximat a finals de 2022 de 51.990 treballadors i que des del 2008 la indústria ha anat experimentat una davallada en el pes laboral de la comarca.

En paraules de la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic, Lourdes Borrell, “es constata que el Baix continua sent un pol d’atracció de noves inversions caracteritzades pel seu caràcter innovador i sostenible i s’ha de procurar que els nous llocs de treball tinguin en compte l’accés de la dona a la indústria i a les professions de caràcter tecnològic, ja que el nostre Observatori Comarcal constata que a finals del 2022 la presència de la dona a la indústria era només del 32%.”

D’altra banda, de les 30 empreses catalanes beneficiàries de convocatòria d’ajuts a plans d’innovació i sostenibilitat en l’àmbit de la indústria manufacturera del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, dues organitzacions han captat més d’1 milió d’euros en préstecs i subvencions destinades a plans d’innovació i sostenibilitat.

Engloben projectes de recerca i desenvolupament, d’innovació en matèria d’organització i processos, així com inversions amb caràcter innovador adreçades a la protecció del medi ambient, la millora de l’eficiència energètica o les energies renovables, que contribueixin a la millora de la sostenibilitat de les empreses industrials.

En ambdós casos, es tracta d’iniciatives que promouran l’eficiència energètica en processos productius. La convocatòria forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i és finançada pels fons europeus provinents dels Next Generation EU.

“Precisament, des de fa 2 anys el Consell Comarcal disposa de l’Oficina de Projectes Europeus, OPE amb l’objectiu donar servei als 30 municipis que formen la comarca del Baix Llobregat”, destaca la consellera.

L'OPE té la missió d’esdevenir un radar de finançament europeu pel desenvolupament de projectes alineats amb convocatòries dintre del marc financer plurianual, com en el pla Europeu de recuperació - Next Generation EU i també d'aprofitar i desenvolupar altres projectes transformadors per a la ciutadania, per a l’entorn i per a les empreses.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article