El Pla d’accions de l’Agenda Urbana d’Esparreguera ha començat per valorar els reptes clau per transformar el municipi

Societat.

Una imatge de la presentació.
Una imatge de la presentació.

Fruit d’entrevistes amb agents socials, tècnics i polítics i de les reunions del Comissionat de Barris durant la fase de diagnosi del projecte, s’han definit quatre reptes clau que es concreten en més de 80 accions, basades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Ara, per acabar de perfilar quins punts formaran part del Pla d’accions, s’ha obert un procés participatiu per recollir informació sobre l’opinió i percepció de la ciutadania dels reptes i les accions a projectar en els diversos àmbits municipals.

El procés estarà obert fins al 18 de març a través de la plataforma Participa 311 (Esparreguera Decideix) i del web agendaurbana.esparreguera.cat, i culminarà amb una sessió participa presencial prevista per al 28 de març. Posteriorment, s’analitzarà la viabilitat tècnica i política dels resultats amb l’equip del projecte.

Paral•lelament, en el marc de l’Agenda Urbana també es treballa en tres projectes pilots: la reforma de l’antiga carretera N-II, la gestió d’un equipament per als joves del municipi i la creació d’un nou model de planificació urbanística per la Colònia Sedó.

Com a resultat de la fase de diagnosi iniciada el passat mes d’octubre en el marc de l’Agenda Urbana d’Esparreguera, en aquesta fase del projecte es proposen quatre reptes que representen els objectius més importants per a transformar la vila en un municipi més sostenible i inclusiu.

El primer repte és “Connectar Esparreguera amb el seu entorn natural i els seus barris, potenciant la integració i la qualitat de vida”, que inclou la promoció i protecció del patrimoni natural i cultural, l’impuls d’un territori integrat i l’atracció de població a través d'una identitat mixta entre el rural i l'urbà.

El segon repte és “Regenerar el teixit urbà d’Esparreguera per adaptar-se al canvi climàtic”, que engloba la regeneració del teixit urbà existent fomentant un equilibri entre barris, la millora de la seguretat en les connexions del territori i la resiliència per afrontar el canvi climàtic.

El tercer repte és “Impulsar un model socioeconòmic sostenible, circular i vinculat amb el territori”, que inclou l’ús del potencial social i cultural, la regeneració del teixit industrial i l’aprofitament del potencial del sector agrícola i forestal.

I, finalment, el quart repte és “Orientar Esparreguera cap a un futur intel•ligent, promovent una ciutadania informada, activa i participativa”, que engloba aspectes com els serveis públics posen la ciutadania al centre i el consistori genera i gestiona les dades urbanes.

Per donar resposta a aquests reptes, que s’han de validar a través del procés participatiu, les accions que han sortit del procés d’elaboració de l’Agenda Urbana s’han organitzat en 10 àmbits segons els objectius estratègics en els quals es divideix l’Agenda Urbana estatal, que inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins a l'adaptació al canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de ciutats més sostenibles, inclusives, segures i resilients.

Aquests deu àmbits són: territori i patrimoni, model urbà, canvi climàtic, recursos i residus, mobilitat sostenible, convivència, economia urbana, habitatge, transició digital i governança. En total s’han definit 80 accions, distribuïdes entre aquests deu àmbits, que ara cal prioritzar per a poder redactar el Pla d’accions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article