La proposta per l’ espai de dol perinatal d’ ERC Viladecans es veu materialitzada “El jardí dels estels” nom escollit

Societat.

La moció dels republicans va ser aprovada per unanimitat al ple de l’ octubre de 2021.
La moció dels republicans va ser aprovada per unanimitat al ple de l’ octubre de 2021.

"Com rebre la mort quan s'espera la vida? Aquesta és la gran pregunta, però us avanço que no he sabut trobar quina és la resposta" ha assenyalat Anna Maria Orriols en el nou espai destinat al dol perinatal en el cementiri de Viladecans, anomenat "El jardí dels estels".

Aquesta iniciativa, a petició ciutadana, avui s'ha fet realitat en un emotiu acte en què han acudit unes 40 persones, així com representants de Lacta Mater i el conseller delegat d’Àltima, Joan Ventura.

Cada any a l' estat es produeixen més de 3.500 morts en el tram final de l'embaràs i 2.500 més al poc de néixer. Aquesta situació genera un trasbal immens a les famílies, un dol silenciat durant molts anys que s'ha convertit en un tema tabú a la nostra societat.

"En aquest espai els vostres fills i filles deixen de ser invisibles, tot i que sabem que per vosaltres mai ho han estat, perquè sempre estan i estaran en els vostres cors. Feia molta falta una iniciativa com aquesta en la nostra ciutat, i avui, gràcies a la idea de Lacta mater, per fi l'hem pogut materialitzar", ha explicat durant la seva intervenció la regidora d'Igualtat, Olga Reyes.

Després de la intervenció de la regidora d'Igualtat, la periodista Patrícia Aliu, a més de conduir l'acte, ha procedit a compartir amb les famílies la lectura del poema "Un lloc per a tu", un poema que també està present en la placa commemorativa en el Jardí dels Estels. "Tinc un lloc per a tu on ningú més no pot veure. Tinc aquest do que ningú no té, el vincle entre tu i jo. De vegades no et puc sentir aquí i aquest dolor no desapareixerà. Però quan busco el meu lloc estàs amb mi cada dia".

Anna Maria Orriols, membre de Petits amb Llum també ha expressat el seu agraïment com a mare en dol per poder donar veu a les famílies de Viladecans que també pateixen la pèrdua d'un o més fills. "Iniciatives com aquesta ens ofereixen un espai de consol i validació del nostre dolor. Aquests espais són necessaris per recordar a la societat que els nadons, malauradament, també moren" i ha conclòs amb unes paraules del poeta Pablo Neruda "Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida".

Tot seguit, Gema Santiago, membre del grup de maternitat en dol de Lacta mater també ha volgut homenatjar des del faristol a tots els petits i petites, i amb molta cura i tendresa ha anat citant tots els noms dels petits estels que avui conformen el Jardí. 

Entre aplaudiments i cançons com “Et faig un Lloc”, el so d'un violí ha assenyalat el final de l'acte, en el que les famílies s'han pogut acomiadar escrivint el nom del seu petit o petita en estels de paper que s’han penjat en el gran xiprer del jardí.

Finalment, les famílies han acabat posant una rosa blanca a peu de placa, fent que aquest espai llueixi en record de tots els petits estels que avui arriben al cel.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article