Quatre ajuntaments del Baix Llobregat potencien el servei d'assessorament a la ciutadania i pimes en el procés d'instal•lació de plaques solars de l’ AMB
L'AMB ha posat en marxa, amb la col•laboració de cinc ajuntaments metropolitans (Viladecans, el Prat de Llobregat, el Papiol, Sant Feliu de Llobregat i Sant Cugat del Vallès), un servei d'assessorament a la ciutadania i pimes en el procés d'instal•lació de plaques solars, així com en la creació de noves comunitats energètiques.
Aquest nou servei, anomenat La Teulada, ofereix ajuda a l'hora de calcular els costos derivats d'una instal•lació fotovoltaica (tenint en compte les subvencions existents, bonificacions de l'IBI, opcions de finançament i models alternatius, com el rènting o la contractació a través d'una comercialitzadora). La voluntat és que sigui un sistema de finestreta única (one-stop).
El servei també facilita informació sobre eines per tal d'arribar a acords entre veïns (modificació del Codi civil, guies existents), i ofereix informació i recursos en forma de xerrades a les comunitats, una guia de recomanacions i altres instruments.
Avui dia, el territori metropolità té una potència fotovoltaica instal•lada de 25.215 kW, en un total de 2.965 instal•lacions. Aquesta potència instal•lada representa un total del 18 % de la potència instal•lada a tot Catalunya l'any 2021, malgrat representar un 42 % de la seva població. El creixement, però, no està sent homogeni.
El repartiment d'instal•lacions solars a l'AMB és molt desigual: 10 municipis concentren la gran majoria de plaques, mentre que n'hi ha 10 que gairebé no en tenen.
Actualment, els ajuntament integrants de l'AMB consumeixen uns 300 GWh anuals. Per assolir els objectius descrits, l'AMB està invertint, entre el 2019 i el 2023, 26 milions d'euros i 22MWp en energia solar fotovoltaica d'alt consum en 215 actuacions, de les quals 142 són en cobertes d'edificis dels 3.000 que hi ha a l'àrea metropolitana de Barcelona (20 en poliesportius, 82 en escoles i 40 en altres tipus d'edificacions).
Així, l'AMB es converteix en l'Administració local líder en inversió solar a l'Estat. Una part molt important d'aquests recursos destinats a la instal•lació de plaques solars fotovoltaiques prové dels fons del Pla de sostenibilitat ambiental de l'AMB.
Aquest projecte també s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020.
En concret per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.
Amb el canvi a aquesta energia neta, la ciutadania redueix les emissions de CO2: 1 kWp d'energia solar fotovoltaica és capaç de produir 1.350 kWh anuals, equivalent a deixar d'emetre 337,5 kg de CO2 cada any. L'estalvi econòmic també és notori: pot fluctuar entre el 30 % i el 80 % del consum energètic de la llar o empresa.
A més, l'entrada dels consumidors en el sistema elèctric i la seva transformació en "prosumidors" permetrà una democratització dels sistema elèctric i una reducció global dels preus, l'estabilització de la xarxa i la reducció del consum en determinades hores punta, de manera que també s'evitaran desigualtats socials.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari