La memòria de la lluita obrera al Baix Llobregat estarà custodiada per l’ Arxiu Comarcal gràcies a l’ acord amb UGT CCOO Cornellà i Sant Feliu

Societat.

L’Arxiu de la Fundació Utopia-Joan N. García-Nieto, un llegat simbòlic per al futur
L’Arxiu de la Fundació Utopia-Joan N. García-Nieto, un llegat simbòlic per al futur

El mes de desembre de 2020, la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto d’Estudis Socials del Baix Llobregat iniciava un procés de dissolució i dipositava la documentació a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, en compliment de la voluntat de Joan N. Garcia-Nieto.

Els patrons (CCOO, UGT, els ajuntaments de Cornellà i Sant Feliu de Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat) vetllaven per preservar un llegat íntimament unit a la identitat més genuïna de la comarca: el moviment obrer.

El dia 7 de març de 2023, a través d’un acte institucional presentat per Jordi Carbonell Conseller de Cultura, Medi Ambient i Memòria Democràtica, Manel Martínez de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Eduardo Rojo, expresident de la Fundació Utopia i la Sonia Fernàndez, directora general Patrimoni Cultural, s’ha fet un reconeixement a les persones, les organitzacions i les institucions que van protagonitzar aquelles lluites i van preservar aquest patrimoni.

A l'acte han participat també, la historiadora Carme Molinero, i una taula rodona de representants del moviment obrer, que ha comptat amb la presència de Paco Español de Solvay de Martorell, i Conxita Sánchez de Componentes Electrónicos, de Sant Joan Despí. L’Arxiu de la Fundació Utopia comprèn més de 300 metres lineals de documents, llibres i revistes.

Es destaca la conservació de la documentació clandestina i els documents sonors de les històries de vida de persones que van participar en el moviment obrer del Baix Llobregat durant les dècades dels anys 60, 70 i 80 del segle passat.

En un principi, l’Arxiu l’integrava el fons personal de Joan N. García-Nieto i més tard es van incorporar fons de persones i organitzacions vinculades amb aquest moviment.

La directora de l’Arxiu Comarcal, Mari Luz Retuerta, considera que la Fundació Utopia és un arxiu clau per a la història social de Catalunya del segle XX, i en especial, per a la comarca del Baix Llobregat perquè recull testimonis documentals sobre les lluites obreres de la segona meitat del segle XX.

Els àmbits temàtics se centren en dos períodes: la clandestinitat, amb documentació sobre el moviment obrer, el sindicalisme, els conflictes laborals, les migracions, els grups i les forces polítiques i la repressió; i la transició democràtica, amb testimonis sobre el moviment obrer i els moviments socials en general, les polítiques públiques, l’església, el desenvolupament econòmic i social, les dones i el feminisme, les migracions, el medi ambient, les relacions internacionals i la cooperació i les forces armades i el pacifisme.

L’Arxiu Comarcal ha procedit a organitzar la documentació, s’han iniciat els treballs de digitalització dels fons per fer-ne difusió a Internet a través del cercador de documents “Arxius en Línia”.

I, a hores d'ara, ja es pot consultar on line el fons personal de Silvestre Gilaberte, fruit de la seva activitat sindical a la SEAT, i aviat més de 20.000 pàgines del període de la clandestinitat del fons personal de Joan N. Garcia Nieto, recentment digitalitzades.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article