La memòria de la lluita obrera al Baix Llobregat estarà custodiada per l’ Arxiu Comarcal gràcies a l’ acord amb UGT CCOO Cornellà i Sant Feliu
El mes de desembre de 2020, la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto d’Estudis Socials del Baix Llobregat iniciava un procés de dissolució i dipositava la documentació a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, en compliment de la voluntat de Joan N. Garcia-Nieto.
Els patrons (CCOO, UGT, els ajuntaments de Cornellà i Sant Feliu de Llobregat i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat) vetllaven per preservar un llegat íntimament unit a la identitat més genuïna de la comarca: el moviment obrer.
El dia 7 de març de 2023, a través d’un acte institucional presentat per Jordi Carbonell Conseller de Cultura, Medi Ambient i Memòria Democràtica, Manel Martínez de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Eduardo Rojo, expresident de la Fundació Utopia i la Sonia Fernàndez, directora general Patrimoni Cultural, s’ha fet un reconeixement a les persones, les organitzacions i les institucions que van protagonitzar aquelles lluites i van preservar aquest patrimoni.
A l'acte han participat també, la historiadora Carme Molinero, i una taula rodona de representants del moviment obrer, que ha comptat amb la presència de Paco Español de Solvay de Martorell, i Conxita Sánchez de Componentes Electrónicos, de Sant Joan Despí. L’Arxiu de la Fundació Utopia comprèn més de 300 metres lineals de documents, llibres i revistes.
Es destaca la conservació de la documentació clandestina i els documents sonors de les històries de vida de persones que van participar en el moviment obrer del Baix Llobregat durant les dècades dels anys 60, 70 i 80 del segle passat.
En un principi, l’Arxiu l’integrava el fons personal de Joan N. García-Nieto i més tard es van incorporar fons de persones i organitzacions vinculades amb aquest moviment.
La directora de l’Arxiu Comarcal, Mari Luz Retuerta, considera que la Fundació Utopia és un arxiu clau per a la història social de Catalunya del segle XX, i en especial, per a la comarca del Baix Llobregat perquè recull testimonis documentals sobre les lluites obreres de la segona meitat del segle XX.
Els àmbits temàtics se centren en dos períodes: la clandestinitat, amb documentació sobre el moviment obrer, el sindicalisme, els conflictes laborals, les migracions, els grups i les forces polítiques i la repressió; i la transició democràtica, amb testimonis sobre el moviment obrer i els moviments socials en general, les polítiques públiques, l’església, el desenvolupament econòmic i social, les dones i el feminisme, les migracions, el medi ambient, les relacions internacionals i la cooperació i les forces armades i el pacifisme.
L’Arxiu Comarcal ha procedit a organitzar la documentació, s’han iniciat els treballs de digitalització dels fons per fer-ne difusió a Internet a través del cercador de documents “Arxius en Línia”.
I, a hores d'ara, ja es pot consultar on line el fons personal de Silvestre Gilaberte, fruit de la seva activitat sindical a la SEAT, i aviat més de 20.000 pàgines del període de la clandestinitat del fons personal de Joan N. Garcia Nieto, recentment digitalitzades.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari