La Caserna de Martorell acull fins a l’ 11 de juny l’ exposició itinerant “Caput aut navis. A cara o creu”

Cultura.

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies.
Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies.

Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

La mostra proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers, l’exposició convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics.

Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava en temps antics.

Estructurada en sis àmbits -Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est, Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements.

A La Caserna, l’exposició "Caput aut navis" mostra diverses peces provinents dels fons dels Museus de Martorell. De L'Enrajolada, Casa Museu Santacana, hi trobem una taula de joc on fer-hi partides d'escacs o dames, jocs de cartes o dòmino, d'estil neoclàssic del segon terç del segle XIX fabricada probablement a Catalunya.

També es mostra un joc de cartes de baralla espanyola dissenyada i acolorida per Francesc Santacana -propietari de L'Enrajolada- d'entre els anys 1831-1936 i on s'hi veuen personatges orientals i elements característics de Martorell, com el Pont del Diable.

Del fons de l'antiga Farmàcia Bujons es mostra una capsa amb fitxes de mahjong, el joc de taula tradicional xinès que es va posar de moda a Occident a la dècada de 1920.

Finalment, provinents de les excavacions arqueològiques del jaciment de Santa Margarida es mostren algunes peces que es podrien haver utilitzat per jugar, com ara fitxes, tabes, fusaioles i bales.

La mostra programa una activitat complementària amb el taller "Lvdi romanorum, jugar a la manera grecoromana", per fer en família a partir de jocs de l’antiguitat grecollatina de taula i de terra, diumenge 21 de maig d'11 a 14 h.

Per participar cal inscriure-s’hi al portal entrades.martorell.cat. L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom.

A través de codis QR, es pot accedir als vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives, on es presenten els continguts de l’exposició en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Per completar la visita s’ha habilitat l’espai web Jocs amb història on es recullen alguns jocs que formen part de la nostra herència i d’un patrimoni universal que encara avui es continuen jugant, amb petites variants.

La morra, el marro de 9 o l’alquerc són jocs mil•lenaris que s’estengueren per tota la Mediterrània i dels quals a Catalunya s’han trobat gravats al•lusius procedents de diferents èpoques.

L’actual 3 en ratlla, molt conegut encara avui en dia, forma part d’una gran família de jocs presents arreu d’Europa i que té el seu origen en el marro de 9. El web permet jugar en línia a alguns d’aquests jocs i també presenta vídeos descriptius.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article