L'ASSIR Ramona Via al Prat incorpora una sessió de primers auxilis com a part de les activitats dels grups de postpart

Salut.

Un instant dels tallers realitzats.
Un instant dels tallers realitzats.

Es tracta d'un taller que es fa des de l'Atenció Primària Metropolitana Sud i que organitza una de les llevadores del servei, Àngels Pizarro, amb la col•laboració del Dr. José Manuel Rodríguez-Miguélez instructor de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) neonatal de l'Hospital Clínic.

L'objectiu d'aquest taller és ensenyar a les famílies de manera senzilla i pràctica com fer maniobres per salvar els nadons en cas, per exemple, d'ennuegament.

Amb l'ajuda d'un maniquí de reanimació, mares i pares poden practicar diverses tècniques: cops secs entre les espatlles del nadó o pressionar amb dos dits al mig del pit per aconseguir expulsar el menjar que obstrueix la via aèria.

A la sessió, també s'adverteix a les famílies del perill que hi ha en introduir un dit a la boca del petit per treure-li l'aliment perquè pot provocar l'efecte contrari i quedar-se encara més atrapat.

A més, durant el taller es parlen d'altres actuacions de primers auxilis que tenen a veure en com iniciar la reanimació cardiopulmonar (RCP) a un nadó que es troba en parada cardiorespiratòria, com detectar de manera precoç signes de dificultat respiratòria, què fer quan hi ha febre, vòmits o taques a la pell i els motius d'alarma per acudir a urgències.

Les sessions de primers auxilis s'han incorporat als grups de postpart de l'ASSIR Ramona Via davant la demanda de les famílies de saber com actuar en cas d'ennuegament dels seus fills i filles.

L'interès per aquest tema ha crescut des de que es fomenta l'autogestió de l'alimentació Baby Lead Weaning (BLW), que consisteix en donar menjar sòlid als bebès i que els professionals sanitaris de l'atenció primària recomanen a la consulta.

Molts pares i mares tenen una major percepció del risc, tot i que els resultats del BLW mostren que no hi ha més ennuegaments amb aquest mètode si es donen els aliments amb les pautes de seguretat corresponents.

Els tallers de primers auxilis s'han incorporat ara a El Prat del Llobregat, però altres municipis de la regió Metropolitana Sud ja fa uns anys que els van introduir com a part de l'activitat de les llevadores.

Per exemple, els professionals de l'atenció primària de Martorell organitzen anualment una sessió sobre aquest tema coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna, a l'octubre, i es repeteix durant l'any si hi ha demanda dels grups de lactància o de les llars d'infants.

Als grups de postpart com el del Prat de Llobregat es treballa amb les famílies altres aspectes que tenen a veure amb les mares i els nadons, com l'alimentació saludable, el sol pelvià, l'anticoncepció o, per exemple, aprenen a fer massatges infantil.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article