Amb l’arribada dels mesos més càlids de l’any l'AMB reactiva la seva xarxa metropolitana de refugis climàtics

Salut.

És un conjunt d'espais accessibles, públics i d’accés gratuït, que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant dels calorosos estius metropolitans.
És un conjunt d'espais accessibles, públics i d’accés gratuït, que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant dels calorosos estius metropolitans.

Des de la seva posada en marxa l’estiu del 2021, la XMRC ha crescut dels 20 refugis inicials als 74 actuals. La XMRC inclou dues tipologies de refugis climàtics: els interiors, com biblioteques i centres cívics, i els exteriors, com alguns parcs i espais verds metropolitans.

Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els mesos d’estiu. Els refugis romandran actius entre el 15 de juny i el 31 d’agost (cal consultar els horaris específics de cada refugi).

Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu de la metròpolis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 27 °C.

Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del territori metropolità, disposen d'una regulació tèrmica natural, ja que la presència d'aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d'un ambient més fresc.

En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir uns 2-3 °C (durant el dia) menys que les zones sense vegetació.

Aquesta diferència de temperatura s'incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on pot arribar fins a 5 °C, i en alguns casos a 6,5 °C.

Els refugis climàtics de la XMRC poden acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics.

La XMRC té un conveni amb Teleassistència que permet establir un canal directe amb aquesta població vulnerable, facilitant que puguin fer ús dels espais de la xarxa.

L'objectiu de la XMRC és que qualsevol persona resident a l'àrea metropolitana de Barcelona disposi d'un d'aquests refugis a menys de 5 minuts a peu des de casa seva.

Al Baix Llobregat els podem trobar a Castelldefels: parc del Castell, parc de la Muntanyeta, centre cívic Vista Alegre, Espai del Mar, edifici de la República, biblioteca Ramón Fernández Jurado i centre Frederic Mompou Cornellà: parc del Canal de la Infanta, parc de Can Mercader, parc de Rosa Sensat, biblioteca Central, biblioteca Marta Mata, biblioteca de Sant Ildefons, centre cívic de Sant Ildefons, parc esportiu Llobregat, complex aquàtic i esportiu Can Mercader i Citilab L’Hospitalet: parc de les Planes, parc de Can Buxeres, parc de l’Alhambra, centre cultural metropolità Tecla Sala, Torre Barrina, poliesportiu Gornal, poliesportiu Marcel•lí Maneja, centre cultural Santa Eulàlia, mercat municipal La Florida, casal de gent gran Pubilla Casas, casal de gent gran de Bellvitge i casal de gent gran Ca n’Arús. Sant Boi: parc de la Muntanyeta, parc Can Julià, plaça Marianao, plaça Focs de Sant Joan, casal Can Massallera, biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, Cal Ninyo i biblioteca Maria Aurèlia Capmany i Viladecans: parc del Torrent Ballester, parc de la Torre Roja, casal de barri Montserratina. Sant Feliu: parc d’Europa, parc Llobregat, parc de Can Falguera i biblioteca Montserrat Roig.

També el parc Nou (El Prat), parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), parc de Can Vidalet (Esplugues), parc de Torreblanca (Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article