El projecte executiu per a museïtzar l’Espai de la Terrissa d’Esparreguera ja està enllestit

Cultura.

El projecte de tenir un espai museïtzat dedicat a la terrissa ve de lluny i han estat diverses les alcaldies que han anat fent passes per a aconseguir-ho.
El projecte de tenir un espai museïtzat dedicat a la terrissa ve de lluny i han estat diverses les alcaldies que han anat fent passes per a aconseguir-ho.

El document contempla la readaptació d’aquest espai, ubicat al carrer de La Passió i dedicat a aquest ofici singular del municipi, per a que pugui acollir una exposició permanent dedicada a la memòria de la història terrissaire i tres exposicions anuals temporals, de les quals una estarà sempre dedicada a l’àmbit de la terrissa.

L’espai compta amb més d’un centenar de peces provinents dels diversos tallers de la vila i conserva al seu interior el darrer forn de llenya per a la cocció de la terrissa que queda a Esparreguera, que funcionarà com a element central i articulador de l’espai museístic.

El projecte, que ha estat redactat per l’empresa Intervento per un import d’adjudicació de 10.381 euros iva inclòs, engloba també l'estudi sobre el desenvolupament de la indústria terrissaire a Esparreguera.

També els tallers de producció i les tipologies de terrissa específiques del municipi i també del forn de llenya i el seu funcionament, sobre el qual es contempla la creació d’un audiovisual.

Segons el projecte, el cost total de la producció i muntatge dels elements museogràfics per a l’exposició permanent de l’Espai de la Terrissa és de 72.600 euros iva inclòs, que es preveu finançar amb romanents de tresoreria. En breu el consistori obrirà la licitació per a l’execució dels treballs.

La terrissa és un dels elements més característics de la història d’Esparreguera, que té una llarga tradició artesanal en la seva producció, gràcies a l’argila que hi ha als voltants, i ha estat declarada per la Generalitat de Catalunya Zona d’Interès Artesanal.

El febrer del 2019 es va inaugurar el que es va batejar com a Museu de la Terrissa, però l’equipament no complia els requisits normatius per a ser inscrit a la Xarxa de Museus de la Generalitat de Catalunya per un tema de dimensions i, per això, es va optar perquè esdevingués un espai d’interpretació de la terrissa.

Per a aconseguir-ho el consistori ha inventariat, amb recursos propis, el més d’un centenar d’estris i de peces que van ser donats per famílies d’Esparreguera per posar ordre al catàleg de patrimoni terrissaire de la vila.

També va licitar el projecte de museïtzació de l’espai, que va ser adjudicat l’empresa Intervento i que detalla les properes inversions que s’hauran de fer per obrir les portes d’aquest equipament cultural. En el projecte hi ha participat també la historiadora de l’art experta en terrissa Marta Saliné.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article