Esparreguera insta a l’Agència Catalana de Residus per l’acumulació de residus a una zona de l’abocador de Can Mata

Salut.

La zona està ja clausurada des de principis del passat mes d’agost.
La zona està ja clausurada des de principis del passat mes d’agost.

Pel mateix motiu, des de la Regidoria de Medi Natural del consistori també es demanarà una reunió extraordinària i urgent de la Comissió de Seguiment de l’abocador, de cara a compartir informació sobre la naturalesa d’aquests abocaments entre tots els municipis afectats.

Ajuntaments veïns com el de Masquefa i la Plataforma Tanquem Can Mata, membres d’aquesta comissió, han manifestat el seu rebuig a l’acumulació de restes fora de la les zones habilitades i denunciat la manca d’informació.

Entretant, l’ampliació de l’abocador resta pendent de la resolució de les al·legacions presentades per les associacions i entitats que s’oposen a l’increment de la superfície d’aquesta planta de residus.

El passat 9 d’agost l’empresa Prezero Gestión de Residuos SA, responsable de la gestió de residus a l’abocador de Can Mata, va iniciar l’acumulació temporal de deixalles sobre l’antic vas de Can Mata I, una zona ja clausurada de la planta.

Aquest amuntegament podria estar actiu fins al mes de març de 2024, en funció de com avancin els tràmits associats a l’ampliació de la planta, segons va informar setmanes enrere l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola en un comunicat.

Tot i que, segons aquest mateix comunicat, l’empresa Prezero disposa dels permisos necessaris de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament d’Esparreguera, consistoris de municipis veïns com el de Masquefa i la Plataforma Tanquem Can Mata denuncien la manca d’informació i exigeixen la reunió urgent de la Comissió de Seguiment de l’abocador.

Mentrestant, l’ampliació de l’abocador de Can Mata es troba paralitzada, pendent que es resolguin les al·legacions presentades per ajuntaments, associacions i entitats de les poblacions veïnes.

El regidor de Medi Natural de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Núñez, ha assegurat que “el consistori farà tot el que estigui al seu abast per evitar l’ampliació de Can Mata i esgotarà les vies per trobar alternatives per a la gestió de residus que afecta a aquesta planta i, per tant, a les poblacions veïnes com Esparreguera”.

En paral·lel a això, Núñez assegura que des de l’Ajuntament “demanarem explicacions a l’Agència Catalana de Residus pels nous abocaments sobre una zona ja clausurada de Can Mata i instarem a una trobada extraordinària i urgent de la Comissió de Seguiment de l’abocador”, demandes també efectuades per la Plataforma Tanquem Can Mata i l’Ajuntament de Masquefa en els darrers dies.

La Comissió de Seguiment de l’abocador de Can Mata té una subcomissió tècnica que és convocada per l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola i en ella hi assisteixen representants tècnics dels municipis afectats, l’Agència Catalana de Residus i representants de l’abocador.

Malgrat que, segons els Estatuts, aquestes comissions s’haurien de convocar anualment, en els darrers anys no s’ha respectat aquesta periodicitat.

D’altra banda, a la subcomissió política hi assisteixen els regidors i regidores dels municipis afectats, representants de les associacions veïnals i membres de la Plataforma Tanquem Can Mata.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article