“Jo també sóc docent de l’IES El Palau, jo també sóc un dels 9 del Palau.”

Fa mesos que l’Institut del Palau del meu poble, Sant Andreu de la Barca, viu una situació insostenible de repressió intel•lectual i lectiva, però ha estat ara que ha ocupat la primera línia mediàtica.

A partir de la denúncia de Fiscalia a 9 dels professors i les professores del centre s’ha desfermat tot plegat. Mitjans de comunicació atacant als docents vulnerant el dret a la legítima defensa, polítics afegint llenya al foc i assenyalant impunement als docents i les docents denunciades, persones a les portes de l’Institut insultant a tothom qui entrava al centre, pintades acusant,… una ferotge manifestació d’odi contra un centre escolar que ha tingut una trajectòria impecable durant els més de 25 anys que existeix.

La reacció de suport als i les 9 del Palau ha estat immediata, perquè la injustícia és flagrant. Se’ns va aconsellar, en el seu moment, no intervenir, no fer la bola més gran, evitar la polèmica que tan atractiva és per a les tertúlies televisives que utilitzen el sensacionalisme per viure.

Els qui des del primer moment ens vam preocupar pel problema vam compartir la necessitat de no fer bullir l’olla, ara tot s’ha desfermat i ara és tot un poble que ha dit prou davant l’atac inadmissible que estan patint les nostres professores i els nostres professors.

Mobilització activa a les xarxes, grups de Whatsapp i de Telegram que bullen amb tantes idees per donar el recolzament tan necessari com just que han de rebre, exalumnes que es mobilitzen, entitats, membres de la comunitat educativa, ciutadans i ciutadanes lliures que hem viscut amb incredulitat la perversió d’un relat fals que es vol imposar. La regidoria d’Ensenyament és de C’s i encara és hora que convoqui un Consell Escolar Municipal, i tot sota la protecció de l’alcalde. Pèssima i trista gestió.

Però més enllà del vergonyós tuit d’Albert Rivera, més enllà de les pintades acusadores i de la persecució a les xarxes que viuen les i els 9 del Palau, més enllà del circ mediàtic de la caverna, més enllà de tot plegat em preocupen les persones, em preocupa la imatge del nostre poble.

Perquè ara el nostre Institut és l’arma necessària per fer mal i dividir, per exposar un relat fals de divisió social, de trencament, per atacar a l’escola catalana, per assenyalar a companys i companyes que fan la seva feina amb una professionalitat exquisida i que són caps de turc per als qui volen vendre que el clima és insostenible.

El meu poble, Sant Andreu de la Barca, ha conviscut amb la comandància de la Guàrdia Civil de sempre, des del primer moment i no s’han donat casos com el que es denuncien, ni la gent ens insultem pel carrer, ni ens perseguim, ni ens assenyalem. Al meu poble vivim en pau i majoritàriament es respecten les opinions diverses i diferents. La gran majoria som fills d’andalusos i extremenys, la immensa majoria tenim arrels fora de Catalunya.

Estimem Andalusia i la Feria d’Abril, i compartim que el Dia d’Andalusia es visqui en plenitud, i compartim lluites com les de les pensions, o la de millora del CUAP, o la de l’ampliació del CEIP Àngel Guimerà, o la del soterrament de les vies del tren.

Aquest és el meu poble, aquesta és la meva gent. La nostra lluita compartida, d’un sol poble que surt al carrer, que el viu i el gaudeix. El meu Sant Andreu de la Barca no és el de l’atac indiscriminat, injustificat i injust a 9 professores i professors que exerceixen amb tota dignitat la seva professió que és la seva vocació.

El meu poble no és l’insult ni el menysteniment, el meu poble és la imatge que vam viure el 3 d’octubre on dues amigues que pensaven diferent (una amb l’estelada i l’altre amb la bandera espanyola) es van abraçar i van compartir lluita: la de la democràcia, el respecte i la llibertat de pensament.